EMS TRAINING ΜΕ ΣΚΛHΡYΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ;

Εκτιμάται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).

Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με τη γεωγραφική απόσταση από τον ισημερινό, έτσι η ΣΚΠ τη συναντάτε στα δροσερά κλίματα (Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, νότια του Καναδά, Νότια Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) που είναι πιο διαδεδομένη.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφάλισης, περισσότεροι από 122.000 άνθρωποι επηρεάζονται από τη νόσο και κάθε χρόνο προστίθενται 2.500 άτομα.

Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται δύο φορές πιο συχνά απ’ ότι οι άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας, ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Η ΣΚΠ είναι μία από τις πιο κοινές νευρολογικές παθήσεις στην νεαρή ενηλικίωση.

Οι πάσχοντες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζουν με την ασθένειά τους.

Ο στόχος της θεραπείας είναι ότι οι πάσχοντες διατηρούν την ανεξαρτησία τους και την ποιότητα ζωής τους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση κάποιος με ΣΚΠ να ασκηθεί, επειδή η άσκηση δεν λειτουργεί μόνο κατά του στρες και των καταθλιπτικών διαθέσεων, αλλά αυξάνει την ευεξία.

Η άθληση σε ασθενείς με ΣΚΠ, μπορεί να έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Τι γίνεται όμως με το EMS TRAINING;

Μπορούν οι πάσχοντες να συμμετάσχουν επίσης σε μια προπόνηση με EMS;


Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ΣΚΠ είναι μια χρόνια αυτοάνωση φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα.

Οι ασθενείς με ΣΚΠ, δεν μπορούν να θεραπευθούν μέχρι στιγμής, επειδή η αιτία δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί τελικά και αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Η πορεία, τα συμπτώματα, η σοβαρότητα και η θεραπευτική επιτυχία της ασθένειας μπορεί να ποικίλλουν τόσο πολύ από ασθενή σε ασθενή, ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν γενικές δηλώσεις σχετικά με τη νόσο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΣΚΠ αναφέρεται επίσης ως η “ασθένεια με τα 1.000 πρόσωπα”.

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: μυϊκή αδυναμία ή παράλυση, επιδείνωση της όρασης, απώλεια προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού, σοβαρή κόπωση, σπασμωδική αύξηση του μυϊκού τόνου (σπαστικότητα), αισθητικές διαταραχές ή δυσφορία.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζει ανά περιόδους είτε ύφεση είτε έξαρση, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία και στη συνέχεια εξαφανίζονται εντελώς μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη έξαρση.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εξάρσεων, ενδεχομένως η ασθένεια σε πολλούς ασθενείς σε μια ανοδική προοδευτική πορεία, ως αποτέλεσμα, οι αναπηρίες να μην υποχωρούν τελείως.

Αν και η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν θεωρείται ότι θεραπεύεται, απλά καταστέλλονται τα συμπτώματα, παρόλα ταύτα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά με σύγχρονες θεραπείες και φάρμακα.

Με τον τρόπο αυτό, η συχνότητα και η σοβαρότητα των υποτροπών μπορούν να μειωθούν και η πρόοδος της νόσου να επιβραδυνθεί.

Προπόνηση με ηλεκτρομυοδιέγερση και σκλήρυνση κατά πλάκας;

Δυστυχώς, η τρέχουσα κατάσταση της γνώσης σχετικά με την προπόνηση στο πλαίσιο του EMS εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχή.

Συνεπώς, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας, δεν μπορεί να δοθεί γενική σύσταση, δεδομένου ότι η νόσος είναι διαφορετική για κάθε άτομο που πάσχει και η θεραπεία βασίζεται στην τρέχουσα κατάσταση του ασθενούς.

Ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει λοιπόν να συμβουλευτεί το γιατρό του εκ των προτέρων, πριν καν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη προπόνηση!

Μέχρι στιγμής, οι ηλεκτροθεραπείες έχουν δοκιμαστεί μόνο σε τοπική εφαρμογή σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίες παρήγαγαν πολύ καλά αποτελέσματα στην ακράτεια και εν μέρει σε σπαστικότητα.

Ωστόσο, το ΣΚΠ βρίσκεται στον κατάλογο των αντενδείξεων για το ΕΝΣ επειδή είναι μια νευρολογική διαταραχή και οι παρενέργειες της άσκησης με ηλεκτρομυοδιέγερση δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ειδικά με τα οξεία επεισόδια της ΣΚΠ, απαγορεύεται αυστηρά να γίνει προπόνηση με EMS, καθώς τα συμπτώματα της νοσου μπορούν να ενισχυθούν σημαντικα, από τα ερεθίσματα των ηλεκτρικών παλμών.

Παρόλο που οι ατομικές προπονήσεις με EMS από την εμπειρία, έφεραν καλές βελτιώσεις, δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό αυτό μπορεί να γενικευθεί.

Είναι εξίσου πιθανό όμως τα συμπτώματα να επιδεινώνονται.

Και οι δύο επιλογές πρέπει να ζυγίζονται μεταξύ τους.

Τελικά μόνο ο θεράπων ιατρός αποφασίζει εάν ασθενής με ΣΚΠ μπορεί ή όχι να ξεκινήσει μια προπόνηση με την εναλλακτική μέθοδο της ηλεκτρομυοδιέγερσης!